ΕΙΣΑΓΩΓН

ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ
ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Τα ναρκωτικά δεν είναι απλώς άλλο ένα κοινωνικό πρόβλημα. Περίπου 210 εκατομμύρια άνθρωποι –σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα– κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τα ναρκωτικά κάθε χρόνο.

Το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνει η νεολαία. Κάθε δώδεκα δευτερόλεπτα άλλο ένα παιδί που πηγαίνει ακόμα στο σχολείο, πειραματίζεται για πρώτη φορά με κάποιο ναρκωτικό. Η χρήση ναρκωτικών από άτομα αυτής της ηλικίας έχει αυξηθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι νέοι να εκτίθενται στα ναρκωτικά σε όλο και νεαρότερες ηλικίες.

210
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
— άνθρωποι —
ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ
ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
κάθε χρόνο

Επειδή λοιπόν, η χρήση ναρκωτικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, απαιτεί μια παγκόσμια λύση και η Εκκλησία της Σαηεντολογίας ανέπτυξε μια τέτοια πρωτοβουλία – το πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά». Η Εκκλησία το διαμόρφωσε με τρόπο που να είναι προσιτό και να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, οπουδήποτε, και είναι τώρα ένα από τα μεγαλύτερα, μη κυβερνητικά, παγκόσμια προγράμματα πληροφόρησης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι όταν παρέχεται στους νέους η αλήθεια για τα ναρκωτικά –με τεκμηριωμένη πληροφόρηση για το τι είναι και τι κάνουν– τα ποσοστά χρήσης μειώνονται αναλόγως.

Επιδιώκοντας αυτόν ακριβώς τον στόχο, οι Σαηεντολόγοι είναι επικεφαλείς σε δραστηριότητες που γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα με σκοπό να φέρουν, δωρεάν, τα εκπαιδευτικά υλικά του προγράμματος «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» σε εκατομμύρια άτομα, μέσω κυβερνητικών υπηρεσιών, κοινοτικών ομάδων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι πρώτες προσπάθειες ευρείας κλίμακας για την πρόληψη των ναρκωτικών από μέρους της Εκκλησίας και των μελών της, άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με το Ευρωπαϊκό κίνημα, «Πες Όχι στα Ναρκωτικά, Πες Ναι στη Ζωή». Την ίδια εποχή οι Σαηεντολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αύξησαν την επίγνωση του κοινού με την πρωτοβουλία «Άνοιξε τον Δρόμο για μια Αμερική χωρίς Ναρκωτικά». Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, Σαηεντολόγοι από όλη την Ευρώπη, εκτύπωσαν μια σειρά από βιβλιαράκια με σκοπό να προσανατολίσουν τη νεολαία, παρουσιάζοντας τα ξεκάθαρα γεγονότα σχετικά με τους κινδύνους των ναρκωτικών. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η Εκκλησία ανέλαβε να τα κυκλοφορήσει διεθνώς.

Από τότε, η Εκκλησία έχει επιχορηγήσει τη διανομή εκατομμυρίων βιβλιαρίων, διαφημιστικών φυλλαδίων και αφισών, καθώς επίσης και χιλιάδες εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατά των ναρκωτικών σε κοινότητες, σχολεία, εκκλησίες και χώρους εργασίας.

Το Ίδρυμα για έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά, που είναι ένας μη θρησκευτικός, μη κερδοσκοπικός φορέας, δημιουργήθηκε το 2006 για να παράσχει τις υπηρεσίες του ως ο κύριος διανομέας των εκπαιδευτικών υλικών, καθώς επίσης και για να δημιουργήσει περισσότερα υλικά, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η πρόκληση των συνεχώς μεταβαλλόμενων τάσεων στον τομέα των ναρκωτικών.

Το Ίδρυμα σήμερα επιβλέπει την καμπάνια «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» και συντονίζει ένα παγκόσμιο δίκτυο από εθελοντές που εργάζονται μαζί για την επίτευξη του κοινού σκοπού της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς ναρκωτικά.