ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»

ΟΤΑΝ ΑΤΟΜΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, μαθαίνουν την ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ αποκτούν ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ αυτή η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στον ΚΑΘΕΝΑ.

Οργανωμένες δράσεις από εθελοντές σε περίπου 180 χώρες είχαν ως αποτέλεσμα τη διανομή 50 εκατομμυρίων βιβλιαρίων πρόληψης των ναρκωτικών και δεκάδες χιλιάδες κοινοτικές δραστηριότητες βελτίωσης της επίγνωσης σχετικά με τα ναρκωτικά.

Ο αντίκτυπος στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών είναι αξιοσημείωτος. Εκείνοι που ενημερώνονται μπορούν να αντισταθούν στην πίεση και επιλέγουν να μην ξεκινήσουν ποτέ τη χρήση ναρκωτικών.

Αλλά υπάρχει άλλο ένα αποτέλεσμα: Όταν άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας μαθαίνουν την αλήθεια για τα ναρκωτικά, αποκτούν την επιθυμία να συμμετέχουν και να φέρουν αυτή την ενημέρωση στους φίλους τους και σε άλλους ανθρώπους. Και έτσι, το πρόγραμμα και η δράση του συνεχίζουν να επεκτείνονται από άτομο σε άτομο και από κοινότητα σε κοινότητα.

Η καμπάνια «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» διεξάγεται μέσω πλήθους δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων η κάθε μία είναι ένας αποδεδειγμένα επιτυχημένος τρόπος προώθησης μιας ζωής χωρίς ναρκωτικά. Προκειμένου να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και να εμπνεύσουν όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι απλές και σχεδιασμένες για συμμετέχοντες όλων των ηλικιών. Πάνω απ’ όλα, είναι αποτελεσματικές στο να μεταφέρουν την αλήθεια για τα ναρκωτικά σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Εθελοντές στήνουν πάγκους ενημέρωσης σε πολυσύχναστες τοποθεσίες στην πόλη, θέτοντας τα δεδομένα στη διάθεση εκατοντάδων χιλιάδων περαστικών, μοιράζοντας βιβλιαράκια, επιδεικνύοντας τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας, καθώς επίσης και μέσω ανεπίσημων διαλέξεων, υπογραφών δέσμευσης για μια ζωή χωρίς ναρκωτικά και παραστάσεων μουσικών, ακροβατών και άλλων ανθρώπων του θεάματος.

Στη Γαλλία, περίπου 10 εκατομμύρια εκπαιδευτικά βιβλιαράκια για τα ναρκωτικά έχουν διανεμηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μέσω της μαζικής διανομής και των εκδηλώσεων πρόληψης των ναρκωτικών, αυξάνοντας την επίγνωση του κοινού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ
50
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
βιβλιαράκια της σειράς
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ
ΣΕ
180
ΧΩΡΕΣ

Τοπικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν την καμπάνια παρέχοντας τα εκπαιδευτικά βιβλιαράκια για τα ναρκωτικά σε πελάτες και εργαζόμενους και αναρτώντας αφίσες στα παράθυρά τους.

Διαγωνισμοί εκθέσεων και αφισών παρέχουν αναγνώριση σε δραστικές διατυπώσεις μηνυμάτων που αφορούν μια ζωή χωρίς ναρκωτικά. Τέτοιοι διαγωνισμοί μπορούν να οργανωθούν σε σχολεία, νεανικές ομάδες ή κοινοτικά κέντρα µε σκοπό να αυξηθεί η επίγνωση των συμμετεχόντων σχετικά µε τα ναρκωτικά και να προωθηθεί ένας τρόπος ζωής χωρίς ναρκωτικά. Οι εκθέσεις και οι αφίσες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν καταλάβει τις πρώτες θέσεις στους διαγωνισμούς, εκτίθενται σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα και εκκλησίες.

Οι λέσχες νεολαίας που δημιουργούνται για να υποστηρίξουν την απαλλαγή από τα ναρκωτικά, είναι ένα ακόμα αποτελεσματικό μέσο διαφήμισης ενός τρόπου ζωής χωρίς ναρκωτικά. Ως κεντρικό σημείο τους έχουν το εξής απλό μήνυμα: Ανακαλύψτε την αλήθεια για τα ναρκωτικά. Μέλη της λέσχης μοιράζουν τα υλικά του προγράμματος «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» σε φίλους, συμμαθητές και γείτονες και τους ενθαρρύνουν να υπογράψουν την υπόσχεση για μια ζωή χωρίς ναρκωτικά.

Εθελοντές παραδίδουν εκπαιδευτικές διαλέξεις για τα ναρκωτικά σε σχολεία όλων των βαθμίδων, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από τα βιβλιαράκια του προγράμματος «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», καθώς και τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας.

Νέοι άνθρωποι εμφανίζονται σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και σε ραδιοφωνικές συζητήσεις προκειμένου να διαφημίσουν τις εκπαιδευτικές τους δράσεις για τα ναρκωτικά.

Συναυλίες κατά των ναρκωτικών διαφημίζουν τη ζωή χωρίς τα ναρκωτικά μέσω της μουσικής και συνοδεύονται από πανό, μπλουζάκια και διανομή βιβλιαρίων.

Μαραθώνιοι κατά των ναρκωτικών, ποδηλατικοί γύροι και άλλα αθλητικά γεγονότα έχουν γίνει παράδοση σε πολλές περιοχές, με τους οργανωτές να κερδίζουν την υποστήριξη ανθρώπων του αθλητισμού και του θεάματος και ν’ αποκομίζουν την επιχορήγηση μικρών επιχειρήσεων και μεγάλων εταιριών. Οι δραστηριότητες ανά τον κόσμο είναι τόσο ποικίλες όσο και οι τοποθεσίες στις οποίες λαμβάνουν χώρα:

■ Μέλη του δημοτικού συμβουλίου συμμετέχουν σε εκδηλώσεις συλλογής υπογραφών κατά των ναρκωτικών στην πόλη Καοσιούνγκ, της Ταϊβάν.

■ Εθελοντές του προγράμματος «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» στο Λονδίνο, τηρούν την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Χρήσης Ναρκωτικών με διανομή βιβλιαρίων, συλλογή υπογραφών και εκπαιδευτικές διαλέξεις.

■ Η Ελβετία γιορτάζει την 20η επέτειο της εκπαιδευτικής της καμπάνιας ενάντια στα ναρκωτικά, μοιράζοντας βιβλιαράκια σε εθνικό επίπεδο.

■ Στη Γαλλία, η 20ετής καμπάνια «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», μέσω της διανομής εκατομμύριων βιβλιαρίων σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα, συνεισέφερε σε μια αξιοσημείωτη πτώση στη χρήση μαριχουάνας στους νέους, μετά από δύο δεκαετίες αυξανόμενης χρήσης.