ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ

Η επαρχία της Νοτίου Αφρικής Κουά Ζούλου Νατάλ είναι η κύρια παραγωγός και εξαγωγέας κάνναβης, γνωστή εκεί ως «ντάγκα» – η οποία είναι η πύλη για πιο σκληρά ναρκωτικά.

Το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν ντάγκα τώρα στα σχολεία της Κουά Ζούλου Νατάλ εκτιμάται στο 40%, εξωθώντας τις αρχές να πραγματοποιούν αστυνομικές επιδρομές σε σχολεία σε όλη την επαρχία με εξονυχιστικές έρευνες σε νεαρούς μαθητές. Η αστυνομία καθημερινά κατάσχει αποθέματα ναρκωτικών.

Οι εθελοντές της καμπάνιας «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» αντιμετώπισαν την κρίση κατά μέτωπο. Αφού έδωσε προσωπικά διαλέξεις για την πρόληψη των ναρκωτικών σε πολλά σχολεία, σε μία προς μία τάξη, ο συντονιστής του παραρτήματος τού Ιδρύματος για Έναν Κόσμο Χωρίς Ναρκωτικά της Κουά Ζούλου Νατάλ, υπολόγισε ότι θα έπαιρνε χρόνια για να δημιουργήσει αξιοσημείωτο αντίκτυπο. Χρησιμοποιώντας τα υλικά του προγράμματος «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», παρουσίασε ένα τρίωρο σεμινάριο σε εκπαιδευτές, σχολικούς διαχειριστές και εθελοντές ώστε να τους εκπαιδεύσει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά των ναρκωτικών. Έτσι, δημιούργησε την πρώτη ομάδα που εκπαιδεύτηκε στο πώς να εφαρμόζει τη διδακτική ύλη και να εκπαιδεύσει άλλους δασκάλους στο να κάνουν το ίδιο.

400
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ
30
ΧΙΛΙΑΔΕΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ
σε όλη την
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ανάμεσα στους πρώτους που παρουσίασε αυτό το πρόγραμμα σε άλλους, ήταν ο επικεφαλής ενός δημοτικού σχολείου, ο οποίος, όχι μόνο εκπαίδευσε τους δασκάλους του στο πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», αλλά εγκαθίδρυσε ένα περιβάλλον που μπορούν να εκπαιδευτούν δάσκαλοι από γειτονικά σχολεία. Τα αποτελέσματα δημιούργησαν ισχυρό αντίκτυπο σε όλη την επαρχία, προσελκύοντας περισσότερους εκπαιδευτές και εθελοντές στο πρόγραμμα. Ένας πρώην έμπορος ναρκωτικών ήταν ανάμεσα σε εκείνους, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. Αφότου αποφοίτησε, παρέδωσε μαθήματα αφύπνισης για τα ναρκωτικά σ’ ένα γυμνάσιο, σε 1.000 εφήβους που μιλούσαν τη γλώσσα Ζουλού.

Μ’ αυτό τον τρόπο, το πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», εξαπλώθηκε από τάξη σε τάξη και από σχολείο σε σχολείο στην επαρχία, με 370 εκπαιδευμένους δασκάλους και 30.000 καταρτισμένους μαθητές.

Η γρήγορη εξάπλωση και τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα του προγράμματος τράβηξαν την προσοχή του Επαρχιακού Επιτρόπου του Εκπαιδευτικού Τμήματος της Αστυνομίας της Κουά Ζούλου Νατάλ. Κατόπιν, υιοθέτησε και εγκαθίδρυσε το πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά», ως ένα κύριο συστατικό της διδακτικής ύλης της αστυνομικής εκπαίδευσης.