ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΠΟΤΑΜΙ»
ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Όταν μια ανάλυση του 2005 για τον Ιταλικό ποταμό Πο έδειξε ότι ο πλωτός δίαυλος μετέφερε το ισοδύναμο των 4 κιλών κοκαΐνης την ημέρα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια καμπάνια αφύπνισης σε εθνικό επίπεδο με στόχο τους νέους ανθρώπους.

Τα προγράμματα πρόληψης ναρκωτικών της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας λειτουργούσαν ήδη στη χώρα, αλλά αναβαθμίστηκαν για να ανταποκριθούν στην άμεση ανάγκη της μείωσης της χρήσης ναρκωτικών.

Με τη χρήση της ηρωίνης να είναι σε υψηλά επίπεδα τις δεκαετίες του 1980 και 1990, η Εκκλησία είχε ξεκινήσει την πρώτη της πρωτοβουλία, «Πες Όχι στα Ναρκωτικά».

Ως μέρος του προγράμματος, οι Σαηεντολόγοι οργάνωσαν εκδηλώσεις αποκομιδής συριγγών σε δημόσια πάρκα και άλλα μέρη όπου γινόταν ευρεία χρήση ηρωίνης – μια δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Συνολικά, συμπλήρωσαν μισό εκατομμύριο ώρες συλλέγοντας μαζικές ποσότητες από τις επικίνδυνες βελόνες.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ
25
ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ
ΠΤΩΣΗ
— στη —
χρήση ναρκωτικών
σε
ΟΛΟΚΛΗΡΗ
ΤΗ
ΧΩΡΑ

Ταυτόχρονα, οι εθελοντές δίνουν διαλέξεις σε σχολεία, οργανώνουν εκδηλώσεις αφύπνισης για τα ναρκωτικά και μιλούν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα κατά των ναρκωτικών στο ευρύ κοινό.

Για να αυξήσουν τον αντίκτυπο του προγράμματος, ομάδες της καμπάνιας «Πες Όχι στα Ναρκωτικά», αύξησαν τη διανομή βιβλιαρίων «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» σε συνεργασία με αθλητικούς οργανισμούς. Εθελοντές μοίρασαν, επίσης, τα εκπαιδευτικά υλικά σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, διένειμαν βιβλιαράκια και έπαιξαν το ντοκιμαντέρ στην καλωδιακή τηλεόραση. Δώδεκα πόλεις υιοθέτησαν επισήμως την καμπάνια, και τα εκπαιδευτικά βιβλιαράκια για τα ναρκωτικά εκτυπώθηκαν στην πλήρη μορφή τους, σε ένα εθνικό περιοδικό της αστυνομίας.

Σε έναν χρόνο, Ιταλοί εθελοντές προσέγγισαν 500.000 ανθρώπους μέσω 300 εκδηλώσεων, μοίρασαν 250.000 βιβλιαράκια και μετέδωσαν τις ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας και το ντοκιμαντέρ του προγράμματος «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» σε 16 εκατομμύρια θεατές.

Γράφοντας στους Εθελοντές της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, ο Γερουσιαστής Σάλβο Φλέρες αναγνωρίζει τον ρόλο τους στη μείωση της χρήσης ναρκωτικών κατά 25% στην Ιταλία, χάρη στην καμπάνια «Πες Όχι στα Ναρκωτικά» – μία από τις πιο σταθερές και μεγάλες πρωτοβουλίες πρόληψης ναρκωτικών στην Ιταλία.

Επομένως, ο διευθυντής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών, πιθανότατα να αναφερόταν στο πρόγραμμα «Η Αλήθεια για τα Ναρκωτικά» με τη δήλωση: «Τα "σήματα κινδύνου" των τελευταίων χρόνων, κυρίως σχετικά με την κοκαΐνη, μας έκαναν να πιστεύουμε ότι ήταν αναπόφευκτο να ζούμε με τα ναρκωτικά. Αλλά το έργο των δραστηριοτήτων πρόληψης, μαζί με όλες τις άλλες ενέργειες, απέφεραν καρπούς. Τώρα, μπορούμε να πούμε ότι τα ναρκωτικά δεν είναι μια ανίκητη μάστιγα».