ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ: Η ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

Το σύμβολο της Σαηεντολογίας είναι ένα S μαζί με δύο τρίγωνα. Το S σημαίνει απλώς Σαηεντολογία. Τα δύο τρίγωνα αντιπροσωπεύουν σημαντικές έννοιες της θρησκείας της Σαηεντολογίας. Το τρίγωνο που βρίσκεται πιο χαμηλά αποτελείται από τη στοργή, την πραγματικότητα και την επικοινωνία, τα οποία όλα μαζί ισοδυναμούν με την κατανόηση. Το τρίγωνο που βρίσκεται στην κορυφή αποτελείται από ένα άλλο σύνολο στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους παραγόντων: γνώση, υπευθυνότητα και έλεγχος.

Παρ’ όλες τις λύσεις που έδωσε η Διανοητική στο θέμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της διάνοιας, παρέμενε ακόμη ανοικτό ένα επίμαχο ερώτημα: Όταν κάποιος κοίταζε μια διανοητική εικόνα, ποιος κοίταζε την εικόνα;

Tο αποφασιστικό βήμα έγινε το φθινόπωρο του 1951. Παρατηρώντας πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη Διανοητική, ο Λ. Pον Xάμπαρντ διαπίστωσε ότι πολλές εμπειρίες και φαινόμενα ήταν κοινά σε όλους. Aφού μελέτησε προσεκτικά όλα τα δεδομένα από την έρευνα, εντόπισε την απάντηση: ο άνθρωπος δεν είναι ούτε το σώμα του, ούτε η διάνοιά του, αλλά ένα πνευματικό ον. Αυτό ήταν η πηγή όλων των καλών, ευγενών και δημιουργικών πραγμάτων στον κόσμο: το ίδιο το πνευματικό ον. M’ αυτή την ανακάλυψη, ο Λ. Pον Xάμπαρντ ίδρυσε τη θρησκεία της Σαηεντολογίας, διότι είχε πια περάσει σ’ ένα πεδίο που παραδοσιακά ανήκε στη θρησκεία – στη σφαίρα της ανθρώπινης ψυχής.

Ωστόσο, ο όρος ψυχή, είχε αναπτύξει τόσο πολλές διαφορετικές σημασίες από τη χρήση του σε άλλες θρησκείες και πρακτικές, που έπρεπε να βρεθεί ένας καινούργιος όρος που να υποδηλώνει επακριβώς αυτό που είχε ανακαλυφθεί. Ο όρος που επέλεξε ο Λ. Ρον Xάμπαρντ είναι ο θήταν, από το ελληνικό γράμμα θήτα () που είναι το παραδοσιακό σύμβολο για τη σκέψη ή τη ζωή.

Ο θήταν είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, όχι το σώμα του, το όνομά του, το φυσικό σύμπαν, η διάνοιά του ή οτιδήποτε άλλο Eίναι αυτό που έχει επίγνωση της επίγνωσής του, η οντότητα που EINAI ο άνθρωπος. Ο θήταν δεν είναι κάτι που έχουμε, κάτι που διατηρούμε ξέχωρα από εμάς τους ίδιους. Eίναι αυτό που είμαστε.

Πολύ σχετική με την έρευνα του Λ. Ρον Xάμπαρντ σ’ αυτό το θέμα είναι και η εξέταση του φαινομένου από τον ίδιο, που είναι γνωστό ως εξωτερίκευση. Παρ’ όλο που πολλά θρησκευτικά κείμενα το αναφέρουν, κανείς δεν μελέτησε ποτέ το ζήτημα τόσο εμπεριστατωμένα. Aπό αυτή την έρευνα, ο Λ. Ρον Xάμπαρντ συμπέρανε ότι ο θήταν μπορεί ν’ αποχωριστεί από το σώμα και να υπάρχει ανεξάρτητα απ' αυτό. Όταν ο άνθρωπος εξωτερικεύεται, μπορεί να βλέπει χωρίς τα μάτια του σώματος, να ακούει χωρίς τα αυτιά του σώματος και να νιώθει χωρίς τα χέρια του σώματος. Ο άνθρωπος είχε πρωτύτερα ελάχιστη κατανόηση αυτής της απόσπασης από τη διάνοια και το σώμα του. Mε την εξωτερίκευση, που είναι εφικτή στη Σαηεντολογία, ο άνθρωπος αποκτά βεβαιότητα για το ότι είναι ο εαυτός του και όχι το σώμα του.