Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ;

Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας είναι ισχυρός υπέρμαχος της προσέγγισης των διαφόρων δογμάτων σε θέματα που είναι σημαντικά για όλες τις θρησκείες. Οι Σαηεντολόγοι συνεργάζονται με εκπροσώπους πολλών θρησκειών και ενθαρρύνουν το διαθρησκευτικό διάλογο, τη θρησκευτική ελευθερία, τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις και το σεβασμό της θρησκείας στην κοινωνία.

Οι Σαηεντολόγοι έχουν αγωνιστεί ενεργά για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, αρκετές χιλιάδες Σαηεντολόγοι έκαναν μια δημόσια «Διακήρυξη υπέρ της Θρησκευτικής Ελευθερίας», η οποία έγινε στη συνέχεια αποδεκτή από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στη Δανία, οι Σαηεντολόγοι είναι ενεργά μέλη του Διαθρησκειακού Φόρουμ Δανίας, μιας ειλικρινούς φωνής για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλη τη Σκανδιναβία. Στο Βέλγιο, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη δημιουργία του οικουμενικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Θρησκευτικών Κινημάτων των οποίων τα μέλη εκπροσωπούν τις αντίστοιχες εκκλησίες τους, όσον αφορά τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Οι Εκκλησίες της Σαηεντολογίας έχουν επίσης διοργανώσει πολλά διαθρησκευτικά συνέδρια στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενθαρρύνουν τις θρησκείες να συνεργαστούν υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκίας. Στη Ρωσία, οι Σαηεντολόγοι βοήθησαν στην οργάνωση μιας σειράς υψηλού επιπέδου συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σχετικά με το θέμα, μερικές σε συνεργασία με το γραφείο του Ομοσπονδιακού Διαμεσολαβητή και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, της καταστροφής του Παγκοσμίου Εμπορικού Κέντρου, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας στην Αγγλία φιλοξένησε ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κάλυψη του Ηθικού Κενού». Στους εβδομήντα πέντε συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν θρησκευτικοί ηγέτες, αγωνιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιστήμονες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Στο Λος Άντζελες και αλλού, κληρικοί της Σαηεντολογίας συμμετείχαν σε συμβούλια κληρικών χρηματοδοτούμενα από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος του Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες και της Αστυνομίας του Λος Άντζελες. Αυτά τα Συμβούλια διοργάνωσαν εκδηλώσεις στην κοινότητα με σκοπό να βοηθήσουν τα νέα παιδιά της περιοχής να βρουν ένα σκοπό και μια κατεύθυνση στη ζωή τους.