Η ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ;

Όχι. Η Εκκλησία θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης ως ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας που, εφ’ όσον διαχειρίζονται και λειτουργούν με υπευθυνότητα μπορούν να επιτελέσουν τεράστιο καλό. Στην πραγματικότητα, οι Σαηεντολόγοι εργάζονται για να προστατεύσουν και να διατηρήσουν την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο.

Η άποψη της Εκκλησίας για τον Τύπο είναι σύμφωνη με αυτή που έχει και το ευρύ κοινό το οποίο, από έρευνα, θεωρεί ότι τα ρεπορτάζ του Τύπου είναι ανακριβή, μεροληπτικά και συχνά διαμορφώνονται από ειδικά συμφέροντα.

Για να διορθώσουν αυτή την κατάσταση, τα μέλη της Εκκλησίας ακολουθούν τον κώδικα του Σαηεντολόγου και φροντίζουν να δίνουν στον Τύπο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη Σαηεντολογία και τις δραστηριότητές της. Πράγματι, η Εκκλησία έχει εργαστεί επιμελώς με τον Τύπο σε χιλιάδες περιστάσεις κατά τη διάρκεια των ετών. Εάν ο Τύπος λειτουργεί με υπευθυνότητα μπορεί να γίνει ένα αποτελεσματικό μέσο για την κοινωνική μεταρρύθμιση και πολλές από τις καταγγελίες της Εκκλησίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν ευρέως γνωστές μέσω ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Το περιοδικό της Εκκλησίας, Ελευθερία, έχει τιμήσει πολλούς δημοσιογράφους, οι οποίοι, με την αφοσίωση και την επιμονή τους, έριξαν φως στις παραβιάσεις και βοήθησαν να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη, ωστόσο, άλλοι λιγότερο υπεύθυνοι δημοσιογράφοι έχουν εσκεμμένα παραπληροφορήσει το κοινό σχετικά με τη Σαηεντολογία. Μια και αποτελεί καινούρια θρησκεία υπάρχει μυστήριο, έλλειψη κατανόησης και παρεξηγήσεις που αναπόφευκτα συνοδεύουν οτιδήποτε νέο και διαφορετικό. Αυτό δεν έχει συμβεί μόνο στη Σαηεντολογία. Αλλά το να στήσει κανείς μια εντυπωσιακή ιστορία και με αυτό τον τρόπο να πυροδοτήσει τη θρησκευτική μισαλλοδοξία είναι παράλογο. Όχι μόνο βλάπτει το ευρύ κοινό αλλά βάζει και τους Σαηεντολόγους σε κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι της Εκκλησίας έχουν συναντηθεί με τις συντακτικές επιτροπές των μεγάλων μέσων ενημέρωσης για να τους ενημερώσουν για τη Σαηεντολογία, τις πολιτικές της και τις δραστηριότητές της. Αυτές οι συναντήσεις βοήθησαν ώστε να διαλυθούν οι φήμες και οι ψευδείς ισχυρισμοί που είχαν συγκεντρωθεί στα αρχεία αναφοράς του Τύπου όλα αυτά τα χρόνια. Οι εν λόγω συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα επωφελείς τόσο για την Εκκλησία όσο και για τους δημοσιογράφους.