ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΠΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ;

Η συντριπτική πλειοψηφία των Σαηεντολογικών κειμένων διατίθεται ευρέως στο κοινό και μπορεί να τα διαβάσει και να τα μελετήσει οποιοσδήποτε. Παρ’ όλα αυτά, ένα πολύ μικρό μέρος των γραπτών που ασχολείται με τα πιο προχωρημένα επίπεδα πνευματικής συμβούλευσης είναι προσιτό μόνο σ’ εκείνα τα μέλη που έχουν επιτύχει τα προηγούμενα επίπεδα πνευματικής επίγνωσης.

Οι Σαηεντολόγοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί κανείς κατάλληλα –από πνευματικής και ηθικής πλευράς– προκειμένου να ασχοληθεί με αυτά τα υλικά, και ότι η πρόωρη μελέτη τους θα μπορούσε να εμποδίσει την πνευματική του ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, τα δεδομένα αυτών των ανώτερων γραπτών διατηρούν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους.

Οι βασικές πεποιθήσεις της θρησκείας της Σαηεντολογίας είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε. Αυτές περιλαμβάνονται σε οποιoδήποτε από τα 18 Βασικά Βιβλία και τις 280 συνοδευτικές διαλέξεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάθε Εκκλησία και μίσιον της Σαηεντολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στις δημόσιες βιβλιοθήκες διεθνώς. Σε αυτές τις αναφορές, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ γράφει και μιλά για την προέλευση του σύμπαντος, τα ερωτήματα του Ανθρώπου σε σχέση με το Υπέρτατο Ον και για τη Θεωρία της Δημιουργίας (Οι Παράγοντες) σύμφωνα με τη θρησκεία της Σαηεντολογίας.

Το γεγονός είναι, ότι η θρησκεία της Σαηεντολογίας αναγνωρίζει την ύπαρξη προηγούμενων ζωών που εκτείνονται προς τα πίσω στους πανάρχαιους χρόνους. Οι Σαηεντολόγοι και όσοι ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τέτοια θέματα μαθαίνουν γι' αυτές τις βασικές αρχές όταν ξεκινούν τη μελέτη τους στη Σαηεντολογία και μάλιστα ενθαρρύνονται να το κάνουν.

Δεν είναι ασυνήθιστο για μια θρησκεία να έχει εμπιστευτικές γραφές και πρακτικές. Παρόμοιες θρησκευτικές πρακτικές υπάρχουν, για παράδειγμα, στον Ιουδαϊσμό και στην εκκλησία των Μορμόνων.