ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ;

Το πρόγραμμα των Εθελοντών Λειτουργών, που ιδρύθηκε από τον Λ. Ρον Χάμπαρντ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, είχε σχεδιαστεί να παρέχει τα πρακτικά εργαλεία της Σαηεντολογίας και να προσφέρει αδιακρίτως βοήθεια σε ένα συχνά κυνικό και σκληρό κόσμο.

Μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας (VM) έχουν παράσχει βοήθεια σε περισσότερες από εκατό περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται και ένα σώμα εκατοντάδων Σαηεντολόγων στο επίκεντρο της τραγωδίας της 11ης Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο ώρες αφότου συνέβη, περισσότερους από 500 εθελοντές από 11 χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία όταν ξέσπασε το τσουνάμι και περισσότερους από 900 Εθελοντές Λειτουργούς να φροντίζουν τα θύματα των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα στη Λουιζιάνα και στο Μισισιπή. Στην καταστροφή από τον σεισμό στην Αϊτή, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας και οι ενορίτες της παρέδωσαν ολόκληρα αεροπορικά φορτία με απολύτως απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό καθώς και τρόφιμα. Επιπλέον έφεραν εκατοντάδες γιατρούς και Εθελοντές Λειτουργούς για να βοηθήσουν τους Αϊτινούς να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μετά από αυτές και πλήθος άλλων προσπαθειών ανακούφισης σε περιπτώσεις καταστροφών, οι Εθελοντές Λειτουργοί έχουν συνεργαστεί με περισσότερους από 500 εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ και διαφόρων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 Εθελοντές Λειτουργοί της Σαηεντολογίας οι οποίοι αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Μόνο κατά τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν βοηθήσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Εθελοντές Λειτουργοί διαθέτουν επίσης τα εφόδια για να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις προσωπικών ατυχών περιστάσεων και προσφέρουν βοήθεια για την αποκατάσταση γάμων υπό διάλυση, βοηθούν παιδιά στη μελέτη τους, παρηγορούν όσους πενθούν κ.λπ. Έτσι, οι Περιοδείες Καλής Θέλησης των Εθελοντών Λειτουργών έχουν διανύσει 150.000 μίλια στην Αφρική, στην Ασία, στη Νότια Αμερική και στα Νησιά του Νότιου Ειρηνικού και παντού ήταν καλοδεχούμενες. Ακόμα, οι Εθελοντές Λειτουργοί βοηθούν και αυτούς που έχουν ανάγκη οπουδήποτε υπάρχουν Εκκλησίες της Σαηεντολογίας.

Η βοήθεια από τους Εθελοντές Λειτουργούς είναι διαθέσιμη και μέσω του διαδικτύου. Εδώ μπορεί κανείς να συνδεθεί με έναν Εθελοντή Λειτουργό για να δεχτεί βοήθεια σε προσωπική βάση. Μπορεί επίσης κανείς να εγγραφεί σε οποιοδήποτε από τα δεκαεννέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από τα βασικά της Σαηεντολογίας μέχρι την επικοινωνία και τα εργαλεία για το χώρο εργασίας.

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει τους άλλους, όποια κι αν είναι η πίστη τους, μπορεί να εκπαιδευτεί και να γίνει Εθελοντής Λειτουργός σε μια Εκκλησία της Σαηεντολογίας.

Όπως έγραψε και ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, «Ο Εθελοντής Λειτουργός είναι ένα άτοµο που βοηθά το συνάνθρωπό του σε εθελοντική βάση µε το να επαναφέρει το σκοπό, την αλήθεια και τις πνευµατικές αξίες στη ζωή των άλλων.

»O Εθελοντής Λειτουργός δεν κλείνει τα µάτια του στον πόνο, στο κακό και στην αδικία της ζωής».

Το σύνθημα των Εθελοντών Λειτουργών είναι ότι «Μπορεί να Γίνει Κάτι γι' Αυτό».