ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Με τη δημοσίευση του βιβλίου Διανοητική: Η Σύγχρονη Επιστήμη της Πνευματικής Υγείας, στις 9 Μαΐου του 1950, ξεκίνησε ένα εθνικό κίνημα. Μέχρι το καλοκαίρι, οι άνθρωποι που είχαν διαβάσει τη Διανοητική, συνέρρεαν στο σπίτι του Λ. Ρον Χάμπαρντ στο Ελίζαμπεθ στο Νιού Τζέρσεϊ. Ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Ήθελαν να γίνουν πιο επιδέξιοι στο ώντιτινγκ της Διανοητικής. Και με αυτό το αίτημα, τέσσερα άτομα (ένας δικηγόρος, ένας εκδότης, ένας γιατρός και ένας μηχανικός) πλησίασαν τον Λ. Ρον Χάμπαρντ με την πρόθεση να οργανώσουν ένα Ίδρυμα Ερευνών Διανοητικής Χάμπαρντ (HDRF). Με τη συγκατάθεσή του το Ίδρυμα δημιουργήθηκε στο Ελίζαμπεθ.

Η Διανοητική εμφανίστηκε στη λίστα μπεστ-σέλερ των New York Times για 26 συνεχόμενες εβδομάδες και δημιούργησε μια θύελλα ενδιαφέροντος σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζήτηση αυτή δημιούργησε την ανάγκη για τη δημιουργία τεσσάρων ακόμα Ιδρυμάτων σε διάφορα σημεία στην Αμερική όπου οι μαθητές εκπαιδεύονταν στη Διανοητική.

Με τη συνεχιζόμενη έρευνά του για τη διάνοια, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ από τα τέλη του 1951 διαπίστωσε ότι εξετάζει το ανθρώπινο πνεύμα για να βρει μια απάντηση στην ερώτηση ποιος ή τι κατευθύνει τη διάνοια. Με αυτή τη βασική και στοιχειώδη ανακάλυψη του ανθρώπινου πνεύματος, ιδρύθηκε ένα νέο θέμα: η Σαηεντολογία.

Ομάδες μαθητών από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν ως το Φίνιξ της Αριζόνα όπου ο Λ. Ρον Χάμπαρντ παρέδιδε μαθήματα και διαλέξεις για το θέμα της Σαηεντολογίας. Έτσι, οι μαθητές επέστρεψαν στις περιοχές τους και δημιούργησαν ομάδες Σαηεντολογίας όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στις Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική.

Μιας και ότι το ανθρώπινο πνεύμα ανήκε πραγματικά στη σφαίρα της θρησκείας, μια ομάδα Σαηεντολόγων του Λος Άντζελες σχημάτισε την πρώτη εκκλησία της Σαηεντολογίας, τον Φεβρουάριο του 1954. Έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, περισσότερες από δώδεκα Εκκλησίες της Σαηεντολογίας υπήρχαν σε πέντε χώρες, καθώς και πολυάριθμες ομάδες της Σαηεντολογίας σε δεκάδες χώρες.