ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ, ΕΠΕΙΤΑ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ

Η πηγή και ο ιδρυτής της θρησκείας της Σαηεντολογίας είναι ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην εξεύρεση απαντήσεων στα ερωτήματα που βασάνιζαν το ανθρώπινο γένος για χιλιετίες. Tο πείσμα του, καθώς και η περιέργεια και η αστείρευτη διάθεσή του για περιπέτειες ενέπνευσαν την έρευνά του από τα νεανικά του χρόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν ευρέως γνωστά από τις έρευνες του Λ. Ρον Χάμπαρντ δεν αφορούσαν τη Σαηεντολογία, αλλά κάποιο άλλο πεδίο, τη «Διανοητική». Η λέξη Διανοητική προέρχεται από τις λέξεις δια και νους και ορίζεται ως «αυτό που κάνει η ψυχή στο σώμα».

Η Διανοητική αποτέλεσε την πρώτη σημαντική ανακάλυψη του Λ. Ρον Χάμπαρντ. Και ήταν οι αρχικές του ανακαλύψεις σ’ αυτό τον τομέα που τον οδήγησαν σε περαιτέρω έρευνες, καθώς και στον εντοπισμό της πηγής της ίδιας της ζωής.

Ο άνθρωπος δεν έχει πνεύμα. Είναι πνεύµα. Έχει μυαλό, έχει και σώμα. Η Διανοητική ασχολείται με τις επιδράσεις του πνεύματος στο σώμα. Έτσι, η Διανοητική προσφέρει ανακούφιση από ανεπιθύμητες συγκινήσεις και συναισθήματα, από ατυχήματα και ψυχοσωματικές αρρώστιες (ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από το στρες).

Η λέξη Σαηεντολογία (Scientology) προέρχεται από τη λατινική λέξη scio, που σημαίνει «γνωρίζω, με την πλήρη έννοια του όρου» και από τη λέξη λόγος, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, «μελέτη». Κυριολεκτικά, σημαίνει «γνωρίζω πώς να γνωρίζω». Η ίδια η Σαηεντολογία ορίζεται ως «η μελέτη και ο χειρισμός του πνεύματος σε σχέση με το ίδιο, το σύμπαν και άλλες μονάδες ζωής».

Η Σαηεντολογία απευθύνεται στο πνευματικό ον. Αυξάνει άμεσα την επίγνωση και τις ικανότητές του και μ’ αυτό τον τρόπο το καθιστά ολοένα και πιο ικανό να υπερνικά τις αρνητικές επιδράσεις που το καταβάλλουν.